Vaak wordt er bij therapie gedacht aan praten met een psycholoog of psychiater. Echter zijn er veel meer manieren om therapie te volgen. Niet bij iedereen is het praten met een psycholoog of psychiater namelijk de beste oplossing. In dit artikel lees je meer over vier soorten creatieve therapievormen.
Therapie met schilderen
Bij schilderen als therapie gaat het erom dat je juist niet praat. Schilderen als therapie valt onder de kunstzinnige therapie en de beeldende therapie. Hierbij werk je aan je ontwikkeling en gezondheid door te werken met vormen, beelden en kleuren. Tijdens het schilderen breng je jouw stemming en temperament over op het papier. Het voordeel van schilderen als creatieve therapie is dat je thuis hier ook mee verder kan. Zorg wel dat je de juiste materialen in huis haalt. Kies een soort verf dat bij jou past. Je hebt onder andere de keuze uit acrylverf, olieverf, aquarelverf, plakkaatverf of waterverf. Wil je verf dat snel opdroogt? Dan kan je acrylverf kopen. Als je juist de voorkeur hebt voor verf dat langzaam opdroogt kan je bijvoorbeeld kiezen voor het Van Gogh Olieverf set.
Therapie met dansen
Bij danstherapie worden de psychische klachten zichtbaar door je bewegingen. Deze therapie valt onder de psychotherapie, een therapie die gericht is op het lichaam. Hierdoor kan je jouw gevoelens en gedachten onderzoeken, verkennen en verwerken. Vaak wordt er meer duidelijk door ons lichaam dan door wat we zeggen. Veel mensen vinden het namelijk lastig om zich te verwoorden. Bovendien proberen we soms dingen voor ons te houden, wat met non-verbale communicatie niet lukt. Hierdoor kom je met danstherapie goed tot de kern van je emoties.
Therapie met drama
Bij deze soort creatieve therapie wordt er gebruik gemaakt van een rollenspel. Hierbij gebruik je situaties uit het echte leven en je fantasie. Verhalen worden gemaakt en uitgebeeld. Tijdens de therapie worden er diverse dramatechnieken toegepast. Je oefent ander gedrag en leert bepaalde gevoelens te uiten. Ook kan je leren je gevoelens te herkennen en je grenzen aan te geven. Naast rollenspellen wordt er ook onder andere gebruik gemaakt van een improvisatiespel en bewegingsspel.
Therapie met muziek
Bij deze therapie maak je zelf muziek of luister je naar muziek. Je hoeft dus niet muzikaal te zijn om deze therapie uit te proberen. Je kiest muziek uit dat goed aansluit bij het gevoel dat bij je aanwezig is. De muziek kan je vervolgens diep raken, waardoor het invloed heeft op je emoties en stemming. Bij muziektherapie wordt er veel gebruik gemaakt van improvisatie.
Twijfel je welke therapie goed bij je past? Verdiep je dan iets meer in de diverse soorten therapieën. Het beste is om het eens uit te proberen. Zo kan je echt ervaren of het iets voor je is. Je kunt bij veel therapievormen een sessie volgen om te ontdekken of het bij je past.